Cele zece obiective comune ale viziunii pentru zonele rurale sunt aspirațiile împărtășite de comunitățile rurale și de părțile interesate cu privire la modul în care își doresc să arate zonele rurale ale UE în 2040.
Aceste aspirații au rezultat din conversațiile purtate cu numeroase persoane din zone rurale foarte diverse. Ele reprezintă baza comună pe care se construiește viziunea, obiectivele urmărite atât de planul de acțiune rurală al UE, cât și de pactul rural.
I. Spații atractive, create în cadrul unei dezvoltări teritoriale armonioase, care să își deblocheze potențialul specific, să se transforme în oportunități și să ofere soluții pentru abordarea efectelor locale ale provocărilor globale.
II. Actori implicați în guvernanța pe mai multe niveluri și bazată pe realitatea zonei, care să dezvolte strategii integrate utilizând abordări colaborative și participative și să beneficieze de combinații de politici adaptate și de interdependențele dintre zonele urbane și cele rurale.
III. Furnizori de securitate alimentară, oportunități economice, bunuri și servicii pentru societate în general, cum ar fi furnizorii de biomateriale și energie, dar și de produse locale și comunitare de înaltă calitate, de energie din surse regenerabile, care să păstreze o cotă echitabilă din valoarea generată.
IV. Comunități dinamice axate pe bunăstare, inclusiv pe mijloacele de subzistență, echitate, prosperitate și calitatea vieții, în care toți oamenii trăiesc și lucrează bine împreună, având o capacitate adecvată de a se sprijini reciproc.
V. Comunități incluzive, care promovează solidaritatea între generații, echitatea, reînnoirea și egalitatea de șanse pentru toți și care sunt deschise noilor veniți.
VI. Surse înfloritoare de natură, care sunt consolidate de obiectivele Pactului verde și contribuie la realizarea acestora, inclusiv neutralitatea climatică, precum și la gestionarea durabilă a resurselor naturale.
VII. Beneficiari deplini ai inovării digitale, cu acces egal la tehnologiile emergente, la alfabetizarea digitală pe scară largă și la oportunități de dobândire a unor competențe mai avansate.
VIII. Oameni întreprinzători, inovatori și calificați, care pun împreună bazele progreselor tehnologice, ecologice și sociale.
IX. Locuri animate, dotate cu servicii publice și private eficiente, accesibile și la prețuri abordabile, inclusiv servicii transfrontaliere, care oferă soluții adaptate (transport, educație, formare, sănătate și îngrijire, inclusiv îngrijire pe termen lung, viață socială și comerț cu amănuntul).
X. Locuri ale diversității, care își valorifică la maximum atuurile, talentele și potențialul unic.