Ugrás a fő tartalomra
Rural Vision
Konferenciák és csúcstalálkozók

A vidéki térségek jövőjének alakítása

Magas szintű vidékfejlesztési fórum 

2021-es elindítása óta az EU vidéki térségeire vonatkozó hosszú távú jövőkép és a Vidékfejlesztési Paktum uniós szintű politikai lendületet kapott: az uniós intézmények – többek között az Európai Parlament, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság és a Régiók Bizottsága – véleményeket dolgoznak ki és állást foglaltak ezzel a kulcsfontosságú kezdeményezéssel kapcsolatban, mely az európai vidéki területek jövőjét szolgálja.

Ezt a lendületet most átveszik a tagállamok, akik azt vizsgálják, hogy miként járulhatnak hozzá a lehető legjobban a vidéki jövőkép és a Vidékfejlesztési Paktum céljainak megvalósításához. Az Európai Unió Tanácsa is említést tesz erről az uniós vidéki jövőképről a 8. kohéziós jelentésről szóló, 2022. június 2-án kiadott következtetéseiben, valamint a biogazdasági stratégiáról szóló, 2023. április 25-i következtetéseiben is.

A Vidékfejlesztési Paktum az európai, nemzeti, regionális és helyi szintű hatóságok és érdekelt felek közötti együttműködés kerete. Hozzájárul a hosszú távú jövőkép közös céljainak eléréséhez azáltal, hogy megkönnyíti a hatóságok, a civil társadalom, a vállalkozások, a tudományos élet és a polgárok közötti, vidéki ügyekkel kapcsolatos interakciót. A 2021 decemberében elindított paktumot az uniós intézményekkel, az érdekelt felekkel és a Vidékfejlesztési Paktum közösségének tagjaival együtt dolgozták ki, és a végleges javaslatot a Vidékfejlesztési Paktum első első konferenciáján, 2022. június 15–16-án hagyták jóvá. A svéd kormány által a Vidékfejlesztési Paktum témájában szervezett 2023. május 3–4-i konferencia lehetőséget nyújt a Vidékfejlesztési Paktum keretében folytatott tevékenységekkel kapcsolatos ismeretek megosztására.

A Bizottság az Európai Unió Tanácsának jövőbeli spanyol elnökségével együtt vizsgálja annak lehetőségét, hogy 2023 végén a Tanács következtetéseket fogadjon el az EU vidéki területeire vonatkozó hosszú távú jövőképről, a vidéki jövőkép végrehajtásának első két évéből levont tanulságokra építve, kiváltképp számba véve a 2021–2027-es időszakra vonatkozó közös agrárpolitika és kohéziós politika keretében végrehajtott és programozott intézkedéseket.

A magas szintű vidékfejlesztési fórumot az Európai Unió Tanácsának spanyol elnöksége és az Európai Bizottság szervezi a Vidékfejlesztési Paktum Támogatási Hivatalával együtt. Az esemény kiváló lehetőség arra, hogy a kulcsfontosságú politikai szereplők összegyűljenek, és megvitassák, hogyan lehet a legjobban előmozdítani a vidéki területek jövőjére vonatkozó politikai programot, előkészítsék az EU Tanácsán belüli gyümölcsöző vitát, és körvonalazzák, hogyan lehet támogatni a tagállamokat abban, hogy a lehető legjobban ki tudják aknázni a vidéki térségekben rejlő lehetőségeket az EU vidéki területeire vonatkozó hosszú távú jövőkép célkitűzéseinek elérése érdekében. A fórum emellett segíteni fog növelni a különböző szakpolitikai eszközök és stratégiák egymást kiegészítő jellegét. 

A fórum célkitűzései

  • A nemzeti hatóságok közötti magas szintű szakpolitikai eszmecserék révén segíteni az EU vidéki területeire vonatkozó hosszú távú jövőkép végrehajtásáról szóló tanácsi következtetések kidolgozását
  • Tapasztalatcsere azzal kapcsolatban, hogy az uniós szakpolitikák és alapok hogyan járulhatnak hozzá a legjobban a vidéki jövőkép megvalósításához az EU Tanácsának spanyol elnöksége számára kulcsfontosságú szakpolitikai területeken, és annak vizsgálata, hogy a Vidékfejlesztési Paktum hogyan teremthet hozzáadott értéket
  • Párbeszéd kialakítása a tagállamokkal olyan megerősített többszintű kormányzási keretek és részvételi struktúrák feltárása érdekében, amelyek során a vidéki szereplők és az érdekelt felek véleménye is érvényre jut, és amelyek előmozdítják a Vidékfejlesztési Paktum céljait szolgáló vidékfejlesztési politikák kialakítását

A fórumra 200 résztvevőt várnak, elsősorban az uniós alapok (főként az uniós közös agrárpolitika és a kohéziós szakpolitikák) kezelésében részt vevő uniós és nemzeti szintű politikai döntéshozókat és hatóságokat mind a 27 tagállamból. Számítanak továbbá az uniós hálózatok és kezdeményezések, regionális és helyi hatóságok, az érdekképviseleti csoportok, a civil társadalmi szervezetek, valamint a rendezvény által érintett szakpolitikai területeken dolgozó felsőoktatási intézmények részvételére is, törekedve a képviselt országok közötti egyensúlyra.

2023. ÁPRILIS 21.
High-level Policy forum - DRAFT AGENDA
  • vidéki térség | vidékfejlesztés
  • 2023. szeptember 27., szerda, 19:00 - 2023. szeptember 29., péntek, 18:30 (CEST)
  • Spanyolország

Gyakorlati tudnivalók

Időpont
2023. szeptember 27., szerda, 19:00 - 2023. szeptember 29., péntek, 18:30 (CEST)
Helyszín
El Parador, Siguenza
Spanyolország
Nyelvek
angol

Kapcsolódó események